21 Kasım 2013 Perşembe

Zencefil çayı

Sonbaharın başında önce ben sonra Volkan çok fena grip olduk. İlaç, dinlenme, bol su, o, bu bir türlü kendimize gelemedik. Evde bezgin bekir yatarken aklıma okulda Adil Hoca'nın bir sene önce önerdiği zencefil çayı geldi. Bir deneyelim dedik, tiryakisi olduk. Şimdi hemen her akşam hem zevk için içiyoruz hem grip aşısı niyetine.

Zencefil'in faydaları şöyleymiş efendim:
  • Zencefil krom, magnezyum ve çinko içeriyor. Bu maddeler sayesinde kan dolaşımını süper tutuyor, titremeler, yüksek ateş ve aşırı terleme durumlarında yardımcı oluyor.
  • Araba tutmasına bağlı mide bulantılarına yardımcı oluyor.
  • Gastrik ve panktreatik enzimlerin  salgılanmasını artırarak besinlerin daha iyi emilmesine sağlıyor.
  • Grip semptonlarının giderilmesini sağlıyor (ben şahidim)
  • Mide ağrı ve bulantılarında süper (buna da şahidim)
  • Minnesota Üniversitesi'nin bir araştırmasına göre yumurtalık ve kolon kanserini önlemeye yardımcı. Kanser hücrelerinin büyümesini yavaşlatıyormuş ya da ölmelerine yardımcı oluyormuş.
  • Öksürüğe birebir.
  • Bağışıklık sistemini güçlendiriyor.
  • Kas ağrılarını ve enflamasyonu geçirmeye yardımcı oluyor.
E daha ne yapsın?

Malzemeler
Orta ve işaret parmağınızı birleştirin, işte o kadar zencefil
1 limon
2 tatlı kaşığı bal
1 litre kadar su

1. Zencefili ve limonu soyup yıkıyoruz. 


2. Limonu kabuklarıyla beraber küçük küçük doğrayıp termosa koyuyoruz.


3. Zencefilleri bıdık bıdık olacak şekilde kesip termosa ekliyoruz.


4. 2 kaşık bal ve kaynar suyu ekleyip termosun kapağını sıkıca kapatıp, 15-20 dakika demlendiriyoruz.


5. Termosun düğmesine basarak koyarsanız bardağa, kapak süzgeç görevi de görüyor. 


Zencefil görüntüsünün aksine pek narin bir kök. Çok çabuk bozulabiliyor. Eğer hemen kullanmayacaksanız ya da Volkan gibi bir kilo zencefil aldıysanız, size tavsiyem kilitli buzdolabı poşetiyle buzluğa atmanız. Buzluğa koymadan önce kabuklarını soyun yalnız, yoksa donmuş halde soyması çok zor oluyor. Buzluktan çıkan zencefili hemen kullanabilirsiniz beklemenize gerek yok.

Biz başlarda daha az zencefil koyuyorduk, şimdi bu tariftekinden daha çok koyuyoruz. Tadına çok alışkın değilseniz az zencefille başlayıp, alıştıkça miktarı artırabilirsiniz.

Çay ne kadar uzun demlenirse o kadar lezzetli oluyor. Ben akşam yemeğini hazırlamaya başlamadan zencefil çayını demliyorum, yemekten sonra içiyoruz. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder