27 Mart 2014 Perşembe

Zeytinyağlı Enginar

Hep başka kıtaların malzemelerini bulması zor yemeklerinin tariflerini verecek değilim ya, bugün size hazır mevsimi gelmişken dünyanın en muhteşem sebzesinin tarifini vereceğim. Ben 22-23 yaşlarıma kadar enginar yemedim. O yaşlarda ilk yediğimde ise enginar yemeden geçen yıllarıma yandım. O tat, o lezzet... Senelerce kendimi bunlardan mahrum bırakmam affedilir gibi değil. 

Enginarın faydaları da pek iyi bilindiği için ayrıntıya girmiyorum. Ama karaciğerin en süper kankası olduğunu, sene de 40 enginar tüketmenin karaciğere aman da nasıl iyi geldiğini yazmadan edemeyeceğim. Ha bir de, şöyle bir faydası var enginarın, oldukça pahalı bir sebze olduğu için yemeğe misafir geldiğinde yaptığınız zaman havanıza hava katıp masanıza karizma getiriyor. Daha ne yapsın?


Malzemeler
1 büyük baş soğan
5-6 enginar (limonlu suda bekliyor olacaklar)
1/2 paket donmuş garnitür
1 limon
1 kahve fincanı zeytinyağı
1 çay bardağı kadar su (düdüklüde yapamayacaksanız daha fazla kullanın)
1 küp kesmeşeker
Tuz 
1 tutam karabiber

1. İlk iş soğanı halka halka kesip tencerenin dibine diziyoruz.


2. Limon suyu, tuz, karabiber ve zeytinyağının 1/3'ünü, şekeri ve suyu bir kavanoz iyice çalkalayarak karıştırıyoruz.


3. Enginarları limonlu sudan çıkartıp soğanların üzerine diziyoruz.


4. Üzerine garnitürleri atıyoruz.


5. Sosu ekliyoruz. Düdüklü tencerede fazla su kaybı olmadığı için  fotoğraftaki su miktarı yetiyor. Normal tencerede buharlaşma olacağından daha fazla eklemelisiniz.


6. Ben tefalin vitamin seviyesinde (en düşük seviye) 5-6 dakika ya da annemin deyimiyle kokusu çıkana kadar pişiriyorum. Normal tencerede biraz daha uzun sürüyor tabi ki, çatalla deneyip çatal rahat girince ocaktan alabilirsiniz. Enginarları tencereden alıp dizip içlerine garnitürleri koyduktan sonra tencerenin dibinde kalan suya zeytinyağının kalanını döküp iyice karıştırıyoruz ve bu suyu sos gibi enginarların üzerine dökerek servis ediyoruz.



Enginarı garnitürleri koymadan aynı tarifle pişirip içine garnitür yerine ayrıca hazırladığınız sarımsaklı ve yoğurtlu patlıcan salatasından koyarak da servis edebilirsiniz. Öyle de muhteşem oluyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder