7 Ocak 2014 Salı

Yoğurtlu pancar

Eh, hergün uzak diyarların yemeklerini yiyecek, onları tarif edecek değilim ya, bugün de bizim buralardan hem aşırı lezzetli, hem aşırı faydalı, hem de yapması aşırı kolay bir meze ile karşınızdayım. Meze olarak süper oluyor yoğurtlu pancar, ama bu yemeklerin yanında da über süper olmayacağı anlamına gelmiyor. Peki nedir faydaları bu rengi güzel, tadı güzel, dokusu güzel pancarın?

  • Potasyum, magnezyum, lifler, fosfor, demir, A,B,C vitaminleri, beta karoten, beta-sianin, folik asid... Pancarda yok, yok! Özellikle yüksek demir içeriği nedeniyle kadınların bol tüketmesi öneriliyormuş. 
  • Karaciğer için harika bir iksir, kanı temizliyor ve çok üçlü bir antioksidan. Kış detoksları ya da alkolu hafta sonlarından sonra vücudu rahatlatmak ve tazelemek için birebir.
  • Ruh sağlığına da iyi geliyor. Depresyon tedavisinde kullanılan betain diye bir madde ve çikolata benzeri bir ruh hali yaratan tritofan diye başka bir madde içeriyormuş. Çikolata diyorum!
  • Eenerji kaynağı.Kalorisi düşük ama şeker oranı yüksek bir besin. Aman sakın yanlış anlamayın, tatlı patates gibi. İçeriğindeki şeker kana kontrollü salgılandığı için kan şekerinde ani oynamalar yapmıyormuş. 
  • Ve son olarak: Pancar için doğanın viagrası diyorlar. Valla ben, antik Roma'nın yalancısıyım. Eski Romalılar pancarı afrodizyak ilaç olarak kullanıyormuş. Bilim de Romalılar'ın yanında. Araştırmalara göre pancarın içeriğindeki yüksek miktarda boron insanlarda seks hormonunun üretimini artırıyormuş. Daha ne yapsın çocuk?
Malzemeler
3 kök pancar
1 orta boy kase manda yoğurdu
6 diş sarımsak
Tuz

1. Pancarları iyice ovup fırçalayıp temizliyor ve saplarını ayırdıktan sonra (saplarından da yemek yapılıyor ama benim aldığım pancarların sapları düdük kadar olduğu için ben yapamadım) kabuklarını soymadan haşlıyoruz.



 2. Pancarlar haşlanırken, yoğurdu kap-tel süzgeç-kağıt havlu piramidiyle süzüyoruz.


3. Pancarlar bıçak içine rahat girebilecek kadar pişince, kabuklarını soyup rendenin büyük kısmıyla rendeliyoruz.


4. Dövülmüş sarımsak, süzülmüş yoğurt ve serpilmiş tuzla iyice karıştırıyoruz.


5. Şu rengin güzelliğine bakar mısınız? Hastasıyım :O)


Manda yoğurdu özünde diğer hazır yoğurtlara nazaran daha sulu bir yoğurt olduğu için biraz daha uzun süzmek gerekebiliyor. Buna rağmen pancar dolapta beklerken biraz sulanabiliyor. Hiç öyle bir şey olmamış gibi suyu süzerek yemeye devam edebilirsiniz. Ben şahsen öyle yaptım.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder