23 Şubat 2015 Pazartesi

Kuru Börülce Salatası

Aylar yıllar oldu göremez olduğum pek sevgili, biricik ve dünya tatlısı Hop Diye okurları,

Yine, yeni, yeniden bloguma bir dönüş yapıyor olmam, depresyonumun bitişine bir işaret olsun diye umuyor ve depresyona girmeden bir kaç gün önce yazacağıma dair pek tatlı Pınar arkadaşıma söz verdiğim Kuru Börülce salatasının tarifiyle yeniden ışıltılı blog sahnelerinde yerimi alıyorum.

Egeli bir annenin kızı olarak, börülcenin kurusunun da yaşının da pek sevildiği ve tüketildiği bir evde büyüdüm. Öncelikle, her çeşidi ayrı güzel, fasulyeler sınıfından bu nadide besinin faydalarından bahsetmeyi kendime bir borç bilirim.

- Lif açısından son derece zengin. Yani hem kolestrole, kalp sağlığına faydası var, hem de sizi tok tutarak kilo kontrolüne yardım ediyor.
- Yarım bardak kuru börülce, 239 mg. potasyum içeriyor. Bu sayede tansiyonunuzu dengede tutuyor ve kalbinizi koruyor. bir de üstüne kas ve kemik sağlığı için faydalı.
-Börülce yağ ve kalori oranı düşük bir besin maddesi. Yarım bardak börülce 100 kaloriden az ve 1gram kadar yağ içeriyor.
-Eğer et tüketmiyorsanız, börülce protein ihtiyacınızı gidermek için iyi bir alternatif. Yarım bardağında 6.7 gram protein bulunuyor.
-Börülcenin demir oranı da pek leziz, yarım bardağında 2.2 mg demir bulunuyor.

Ben bir paket kuru börülceyi toplu halde bir gece suda bırakıyorum, sonra ertesi gün süzüp yıkadıktan sonra, tam pişmeyecek kadar haşlıyorum. Süzüp, soğuttuğum, yarı pişmiş kuru börülceleri de buzdolabı poşetlerine iki su bardağı kadar ölçerek buzluğa atıyorum. Bu sayede az zamanın olan günlerde börülce salatası yapmak ortalama 10 dakikamı alıyor. Tavsiye ederim.

Malzemeler
- 2 su bardağı pişmiş kuru börülce
-1 küçük kuru soğan
- 1/4 demet dere otu
- 1/2 demet maydanoz
- 1 kırmızı (kapya biber)
- 1 limon
- 1 yemek kaşığı nar ekşisi (isteğe göre artırabilirsiniz)
- 1 tatlı kaşığı sumak
- 1 çay kaşığı tuz
- Su
- Zeytinyağı
1. Buzluktan çıkardığımız börülceleri, buzları çözülsün ve pişme işlemleri tamamlansın diye (buzluğa yarı pişmiş atmıştık ya) sıcak suya atarak biraz haşlıyoruz.

2. Börülceleri süzüp tabağa alıyoruz, üzerine ince kıyılmış maydanoz ve dereotunu, minik minik doğradığımız kapya biberini ve minik doğradığımız ve tuzla masaj yaptığımız kuru soğanı ekliyoruz.


 3. Önce zeytinyağı, sonra sumak, nar ekşisi ve son olarak limon suyunu ekleyerek salatayı karıştırıp servis ediyoruz.

Afiyetli, keyifli yemekler dilerim efenim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder