11 Şubat 2014 Salı

Ispanak Kökü Kavurması

Geçen haftaki Ankara seyahatimin ilk gününde, pek sevdiceğim Deniz'le birlikte Pancar diye bir meyhaneye gittik. Ortam, müzik her şey süperdi bir de üstüne mezeleri inanılmaz lezizdi (aşırı tavsiye ediyorum, sevgili Ankaralılar). Mezeler bitmeye yüz tutunca, "Ara sıcak ister misiniz" diye gelen garsonu kıramadık ve ege otları kavurması istedik. Aman tanrım o nasıl bir lezzet, hala tadı damağımda! İstanbul'da neden böyle yerler yok diye söylene söylene döndüm evime. Döndüm dönmesine de, hem ege otları kavurmasının tadı damağımda kaldı, hem de Volkan yemedi diye içime dert oldu. Sonra aklıma annemin geçenlerde teyzeme aldığı ıspanak köklerinden bahsedişi geldi ve ben de madem ege otum yok, ıspanak kökü yapayım ege usulü dedim. Annemden aldığım bir kaç tüyo sayesinde de enfes oldu (bir ege otları kavurması değil, ama yine de). Volkan'ın görünce "Aaa bu da ne?" diyeceğinden çok emindim, ama o "Aaa ıspanak kökü mü yaptın, çok severim" diyerek beni şaşkınlıktan şaşkınlığa sürükledi. Meğerse eskiden annem çok yaparmış. İnsan her gün yeni bir şey öğreniyor. :)

Malzemeler
1 paket ıspanak kökü (Migrosta paket satılıyor, manavlarda da oluyormuş)
1 orta boy kuru soğan
1 kase büyükçe kase yoğurt (manda yoğurdu kullandım ben)
Kırmızı biber, tuz
Zeytinyağı
5-6 diş sarımsak (isterseniz daha çok, daha az)

1. Kökleri ilk önce uzun uzun yıkıyoruz. 10 dakika kadar sirkeli sıcak suda bekletip, sonra teker teker yıkıyoruz. Benim gibi çitileme eğilimideyseniz bir kaç su daha yıkayıp rahatlayabilirsiniz. Paketinde yıkanmış yazıyor ama aldanmayın. 

2. Önceden kaynamış suya atıp kök kısımları yumuşayana (ama ölmeyene) dek haşlıyoruz.


3. Haşlanan kökleri renkleri böyle güzel pembeli yeşilli kalsın diye buzlu suya atıyoruz.


4. Soğanı çeyreklik dilimler halinde kesiyoruz.


4. Soğanları yumuşayana kadar kavurup, sudan çıkartıp sıkarak fazla suyunu attığımız kökleri ekleyerek kavurmaya devam ediyoruz.


5. Tuzu ekleyip soğan ve kökler tek vücut olana kadar kavurmaya devam ediyoruz.


6. Sarımsakladığımız yoğurdu köklerin üzerine döküp, zeytinyağı ile yaktığımız (yakmak derken, yakmıyoruz, pişiriyoruz) kırmızı biberle servis ediyoruz.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder